БГНЕС Ситуацията е напрегната, въпреки предприетите мерки. Това заяви президентът  по

...
БГНЕС
Ситуацията е напрегната, въпреки предприетите мерки. Това заяви президентът  по
Коментари Харесай

Румен Радев притеснен: Ситуацията е доста напрегната!

 БГНЕС Ситуацията е напрегната, макар подхванатите ограничения. Това съобщи президентът  по време на среща с министри от служебния кабинет, на която се разисква Коронавирус обстановката в страната.  

Той поддържа визията за запазване на обществената и икономическа интензивност посредством зелен документ. По думите на Радев предходните ръководещи са основали трайно съмнение против имунизациите, които са единствената отбрана. " Ние броим заболелите и умрелите, съзнавам отрицателния резултат от това решение, само че дългът ми е хората, а не рейтингът ", сподели Радев. Въпреки високата цена, той поддържа решението за зелен документ, тъй като документът давал независимост.

По отношение на онлайн образованието на децата и техните родители, Радев съобщи, че чака приоритет да е връщането на децата в клас, изключително дребните до 4 клас. Президентът посочи, че е получил доста сигнали, че безплатните проби се заплащат и разпореди на Министерство на здравеопазването да ги ревизира. Радев изиска да се ревизира дали може да се издаде документ на хората с антитела.

" Ваксинирането би трябвало да е непринудено ", акцентира още Радев и добави, че това е най-надеждата отбрана. В тази връзка прикани хората да не оставят на произвола живота си.

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров пък изясни, че е имал среща с шефове на лечебни заведения с цел да не се позволява блуждаене на пациенти сред лечебни заведения. По отношение на учениците, той посочи, че основната дума е безвредна среда.

" Ако можем да я осигурим, може да допуснем да се върнат в учебно заведение ", сподели здравният министър. Образователният министър проф. Денков от своя страна изясни, че също желаят оптимално присъствено образование в безвредна среда. По думите му от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е нараснал 3 пъти, а на децата- 5 пъти.

" Към 15 септември единствено 6% от заболелите са били деца до 18 години, а в този момент са 10-12%. 400-500 деца дневно се записват. Това е по този начин, тъй като ограниченията бяха меки, бяха съответни за началото на образователната година, само че заболеваемостта в този момент е доста по висока ", разяснява проф. Денков.

Попитан от президента по какъв начин може да се обезпечи безвредна среда в учебно заведение, Кацаров изясни, това може да стане поетапно. По думите му здравните управляващи може да обезпечат за децата тестове- вид близалки.

" Това ще даде по огромна резистентност на образователния развой ", счита Кацаров. Според него, в случай че до  7-10 дни се обезпечат проби, връщането в учебно заведение може да стане факт.  Проф. Денков изясни, че до момента няма консенсус по тематиката, само че се надява разсъдъкът да надделее и уточни, че сходни проби са процедура в други страни.

" Според мен това е правилната-стъпка - филтър на входа с щадящи проби ", сподели той. Финансовият министър от своя страна посочи, че ведомството му няма да пести пари за това децата да се върнат в клас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР